Pages

Thursday, June 23, 2016

Ramadhan Di Kaherah : Tarawikh Yang Pelbagai

Saya hanya dapat pengumuman rasmi dari pihak autoriti Mesir berkenaan tarikh mula berpuasa hanya daripada Facebook. Di tempat tinggal saya tiada televisyen, jadi tak dapat la nak tengok pemegang cop mohor diraja buat pengumuman. Kekeke.

Selepas diumumkan rasmi, maka berbondong-bondonglah sekalian muslimin ke masjid pada waktu Isyak, malam 1 Ramadhan untuk menunaikan solat fardhu Isyak langsung dilanjutkan dengan solat sunat tarawikh.

Well, Tarawikh di Mesir ini menyoronokkan. Kalau anda dalam persatuan, anda boleh buat program khas untuk tarawikh di mesir ini. Jika di Malaysia ada singgah sahur atau jalan-jalan cari Iftar, di sini saya rekomenkan buat konsep yang sama untuk Tarawikh. Anda memburu masjid berlainan setiap malam untuk tarawikh.

Why?

Sebab setiap masjid memang berlainan.

Ada masjid yang buat 8 rakaat ada masjid yang buat 20 rakaat.

Ada masjid yang menghabiskan 1 juzuk dalam rakaat, ada masjid habiskannya dalam 20 rakaat.

Ada masjid yang buat 8 rakaat pendek namun diselangi tazkirah selepas 4 rakaat, ada yang buat begitu juga tapi dalam 20 rakaat dan tazkirah selepas 8 rakaat.

Ada masjid yang membaca 20 ayat Al Quran untuk 20 rakaat. Ada masjid yang solat hanya 8 rakaat dan anda tak rasa pun letih sebab bacaan yang pendek dan laju.

Yang samanya, setiap masjid tiada zikir dan selawat yang menyelangi setiap rakaat seperti di Malaysia, jika ada pun, hanya selawat satu rangkap. Oh ye, dan witir mereka 3 rakaat juga.

Jadi, untuk 30 hari Ramadhan, anda sebenarnya berpeluang untuk merasa 30 jenis dan suasana tarawikh yang berbeza. ditambah lagi dengan suara imam Mesir sangatlah merdu, jika ingin dibandingkan dengan negara Arab yang lain.

Saya pula, seperti tahun sebelumnya, akan memilih Masjid Al-Azhar As-Syariff sebagai destinasi pertama untuk tarawikh. Masjid Al-Azhar akan menghabiskan 1 juzuk dalam 20 rakaat dengan tambahan tazkirah selepas 8 rakaat. Namun, kegemaran saya adalah bersolat di Masjid Soleh Jaafari, di Darrasah. Masjid ini buat 20 rakaat dengan 20 ayat. Haha.

Apa-apa pun, saya rindukan ayah sebagai imam tarawikh.. Hm.

Masjid Negara ArRahman ArRahim

aku ingat aku je jakun, kau tengok budak belakang tu. haha


Suasana di Masjid Al-Azhar As Syariff.

Masjid Al Azhar As Syariff

Baca selanjutnya di 16 Jam Dan 40 Darjah Celcius

0 comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll

About