Pages

Thursday, June 16, 2016

Ramadhan Di Kaherah : Suasana Ketibaan Ramadhan

Tidakkah kita merasakan sayang benar ALLAH pada kita?

Dengan penuh kasih sayang dan rahmat-Nya, Allah pertemukan kita sekali lagi dengan Ramadhan. Bulan yang penuh dengan kemuliaan dan penuh dengan keberkatan ini dikurniakan buat hamba-Nya dan peluang untuk mencuci kekotoran dosa selama setahun ini terbentang luas, sekali lagi.

Maka, bergembiralah dan bersyukurlah umat Islam di atas muka bumi ini dengan ketibaan Ramadhan Al Mubarak. Mesir salah satunya negara umat Islam yang benar benar menzahirkan kegembiraan ini.

Bagi saya, Ramadhan di Mesir ternyata lebih meriah dari Malaysia. Ketara. Seawal Rejab dan Syaban lagi muslimin di sini telah mula menunjukkan suasana ketibaan itu. Anda akan dapat melihat kedai kedai dan pasaraya memasang lampu-lampu beraneka warna di bangunan mereka, Imam dan khatib di Masjid tidak berhenti berdoa untuk ketibaan Ramadhan dan meminta jemaah bersedia dengan ketibaannya. Orang ramai mula bertegur sapa dengan ucapan "Ramadhan Kareem" dan dijawab pula yang lainnya dengan "Allahu Akram".

Suasana meriah sebegini kita akan dapat rasa di Malaysia ketika Hari Raya Aidilfitri, namun di Kaherah ini sebaliknya. mereka merayakan ketibaan Ramadhan lebih lagi dari perayaan lainnya.

dan Ramadhan pun tiba, dengan penuh ketenangan dan terharu. Dar Al Ifta' Misriyyah sebagai badan autoriti agama mengumumkan penampakan anak bulan. dan malam itu penuhlah segala masjid yang ada dengan para muslimin untuk ramai-ramai solat tarawikh bersama.

Alhamdulillah untuk Ramadhan ini. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

ambil google je ni.
Baca selanjutnya di Tarawikh Yang Pelbagai

0 comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll

About