Pages

Saturday, September 13, 2014

Copy Paste : Niqab VS Malu (by Ibnu Batoota)

Tidak lama selepas saya post berkenaan Purdah/Niqab, keluar pula status dari salah seorang public figure yang saya follow di Facebook iaitu Ibnu Batoota berkaitan hal yang sama. Memang kami serasi gamaknya. huhu.

Untuk profile dan peribadi Ibnu Batoota ini, anda boleh stalk sendiri. Cuma saya memang tertarik dengan Ibnu Batoota ini membidas puak Wahabi dan Salafi di Malaysia ini khususnya.

dan untuk post ini, saya kongsikan status beliau berkenaan purdah dan niqab. Kalian boleh click terus ke pautan asalnya dan boleh baca sendiri di FB Ibnu Batoota dan follow beliau.

1. Niqab VS Malu

~Niqab vs Malu~
Ada seorang lelaki tanyakan pendapat saya tentang calon isteri yang baik.
Saya senaraikan apa yang patut. Kemudian dia berkata:
"Saya kalau boleh nak yang pakai purdah."
Ya, perkataan macam ni memang biasa saya dengar. Tapi ada satu benda yang mamat ni tak faham dan saya pun tanya.
"Tuan nak isteri yang BERPURDAH ke atau isteri yang PEMALU?"
"Maksud ustad macam mana?" Jawabnya.
"Wanita yang pakai purdah, tak semestinya wanita tu PEMALU, tapi wanita yang pemalu, mesti dia pakai purdah." Saya jawab ringkas.
"Erk.... macam mana saya nak tahu pemalu ke tak calon yang saya pilih?" Dia tanya lagi.
"Zaman sekarang ni, ramaaaaiiiii wanita tutup badan dengan kain, tutup muka dengan kain pun dah semakin ramai, tapi yang sikit ni ialah wanita yang ada sifat MALU seperti Sayyidatina Fatimah Az-Zahra Radiyyallahu'anha yang TIDAK MAHU LANGSUNG DILIHAT LELAKI DAN TIDAK MAHU MELIHAT LELAKI.
Cuba tengok keadaan sekeliling, yang berpurdah pun masih kenakan pakaian terang macam pink, biru muda, fuhh nampak comel tu kan...? Ada jugak yang berpurdah hitam semua, tapi baik punya dia shoot gambar lepas tu upload dalam fb bagi tengok free kat lelaki ajnabi. Model yang tayang bodi pun at least dapat bayaran, diorang ni yang bajet solehah pulak bagi tengok free? Mana maruah diorang?
Perempuan hodoh sekalipun, kalau diorang berpurdah, nampak mata saja, memang jadi seksi.... Awak tengok rasa bernafsu tak?" Petir dari saya.
"Err... malu nak ngaku, tapi sejujurnya memang nampak comel sangat dan rasa 'geram' timbul dalam hati." Jawab lelaki tu.
"Jadi apa gunanya mereka berpurdah? Baik bogel je... tengok yang berpurdah pun rasa 'geram', tengok yang berbogel pun rasa 'geram'. Sebab itu di dalam mazhab Syafie, pendapat yang paling rajih dan muktamad tentang purdah ialah hukumnya wajib (rujuk kitab fathul muin, iqna' dan lain-lain). Manakala pendapat yang daif pula mengatakan wajib hanya jika timbul fitnah, dan fatwa daif inilah yang digunakan secara meluas di Malaysia pada zaman ni. Bahkan sebahagian ulama Syafi'eyyah berpendapat, kalau nak pakai purdah tu, pakai full tutup, bukannya bukak-bukak separuh (niqab separuh) nampak dahi macam di Malaysia (di Malaysia indonesia je wujud niqab separuh pelik tu), bahkan mereka suruh tutup mata dan tinggal satu mata sahaja UNTUK MELIHAT JALAN BUKANNYA UNTUK DILIHAT MATANYA.
Tapi sebenarnya, purdah, jubah, baju, dan semua semua tu sebenarnya TAK PERLU PAKAI PUN kalau perempuan tu PEMALU DAN TAK KELUAR RUMAH. Sebab hukum tutup aurat tu hanya disyariatkan bila wanita bertemu lelaki ajnabi. Kalau duduk diam dalam rumah seperti isteri-isteri dan anak Rasulullah, perlu ke mereka tutup aurat?
Jadi tanda "solehah" seseorang wanita tu bukan terletak pada purdah atau tidaknya dia, tetapi terletak pada SIFAT MALU dia. Jangan tertipu dengan munafik-munafik di fb." Saya jawab.
"Erm.. Baru saya sedar.. rupanya ramai perempuan yang menutup aurat, bahkan memakai purdah tapi TAK ADA SIFAT MALU." Jawab dia,semakin faham.
"Ya, sebab itulah saya cakap, kalau nak cari bini, bukan cari yang berpurdah, tapi cari yang pemalu. Sebab kalau dia pemalu, dia confirm akan pakai purdah dan malu nak keluar rumah. Wanita pemalu juga tak akan melihat lelaki dan tak akan menggedik dengan lelaki.
Tapi kalau dia tak malu, walau pun dia pakai purdah sejuta lapis, dia tetap suka berselfie dan tayang bodi dan diri pada lelaki ajnabi dalam fb dan hu ha hu ha dengan lelaki bukan mahram. Macam tu ke perempuan yang tuan nak pilih untuk jadi ibu kepada anak-anak tuan?" Jawapan penggulungan dari saya.
"Alhamdulillah ustad, saya dah faham... doakan saya dapat jumpa permata macam yang ustad syorkan..." Jawapan akhirnya.
Note: Ajarkan anak dan isteri kalian sifat MALU kerana itulah satu-satunya mahkota wanita terindah yang diajar Rasulullah tetapi dihapuskan oleh wanita zaman ini.
Wahai wanita yang berakal... Deletelah foto-foto korang tu. Jangan kecewakan Rasulullah lagi dan lagi. Kalian mungkin jahil, tapi kalian bukan bodoh yang tak boleh diajar atau belajar sesuatu. Jadi belajarlah sesuatu dari kalam ini dan ubahlah. Tak cukupkah kes zina harian yang kita dengar?
Jahil: Tidak mengetahui.
Bodoh: Tak boleh berfikir.
Selfie tu tak salah, selfie lah sampai lebam. Yang salah ialah TAYANG BODI DEKAT LELAKI AJNABI (walaupun badan dan muka ditutupi kain, mata laki ada xray, dia tau saiz korang sekali pandang).
Perhatian: Kalau anda terasa, anda perlu bertaubat dan ubah, bukannya meroyan di ruangan komen kerana ia akan menjatuhkan maruah anda sendiri.

----------------------------------      ---------------------------------   ------------------------- -- -  ------------

Dan tak lama selepas itu, Ibnu Batoota share pula status ini :
Mudah-mudahan ia benar dari yang mulia Habib Umar ben Hafiz Hafizahullah dan mudah-mudahan para wanita mengambil iktibar dari nasihat yang sangat baik ini.
Note: Kepada yang terasa, tolong jangan meroyan kerana perbuatan itu memalukan diri anda sendiri, sebaliknya muhasabahlah dan bertaubatlah sebelum malaikat maut merentap nyawamu... sapa nak delete foto korang nanti kalau korang mati?
Kata-kata beliau memang releven memandangkan dunia pada hari ni yang bebas maksiat dan zina di mana-mana... semuanya bermula dari sebuah FOTO.......
Perempuan yang tak letak fotonya lebih kurang didekati lelaki daripada perempuan yang pamerkan fotonya....
Sekali letak foto, berduyun-duyun lelaki datang nak berzina...
Semurah itukah kalian wahai wanita?


Ilmu Dan Nasihat

HARAM Bagi Para Wanita Memasang Foto WAJAHNYA Dimedia.

Al-Habib Umar Bin Hafidz Berkata HAROMUN.. 

Yang artinya HARAM bagi para wanita memasang fotonya dimedia. Sama saja mereka MENJUAL DIRINYA.

Duhai saudariku dengar peringatan ini. Jutaan manusia di Surabaya banyak yang menangis, terutama golongan Syarifah dan Habaibnya, disaat HABIB UMAR BIN HAFIDZ menerangkan alat media zaman sekarang. Karna salah satu diantara mereka ada yg bertanya tentang FOTO-FOTO para SYARIFAH yang selalu di panjang (dipaparkan) di media BB,FB dll..

Habib Umar Bin Hafidz menerangkan dengan gamblang (tegas) "HAROMUN" Sama saja mereka menjual dirinya.

Mereka tidak sadar siapa diri mereka yang selalu tersambung oleh RASULULLAH, mereka rela memperlihatkan keindahan wajahnya demi diperlihatkan oleh jutaan laki laki..

Allahumma Ba'idna..

Semoga bermanfaat & Menjadi Renungan

Wallahu a'lam..

-Via FB Fauzie Achmad 

---------------------------------   ------------------------------   -----------------------------------   --------------------

Dan saya yang jahil ini, hanya copy paste, dan menelan segala peringatan ini............

Monday, September 8, 2014

Viral : #20factsaboutme

Telah viral di media sosial (especially Instagram) tentang #20factsaboutme. Mereka akan post gambar sendiri dan menulis caption berupa 20 fakta tentang diri sendiri.

Maka, saya pun mahu terjebak sama. Tribute to any stalker yang berkeliaran out there! HAHA!

#20factsaboutme


1. Satu-satunya pemilik nama Muhammad dalam kalangan ahli keluarga, menjadikan Muhammad Hasan Fikri adalah nama paling panjang dalam keluarga.

2. Menjadi anak ke-5 menjadikan satu-satunya ahli keluarga mempunyai semua. Ada ayah, ada emak, ada abang, ada kakak, ada adik lelaki dan ada adik perempuan.

3. Lahir pada penghulu hari, Jumaat dan penghulu bulan, Ramadhan.

4. Tidak cerewet dalam bab makan, telan segala jenis makanan dan minuman KECUALI yang kopi, tomato, juga buah durian.

5. Agak sukar mahu tidur jika ada cahaya, atau dalam kereta.

6. Tertarik pada wanita yang berupaya 'control' meskipun Emak menegaskan bahawa tidak sesuai sama sekali.

7. Lahir dalam sebuah keluarga di mana Ibu yang akan menentukan Isteri/Suami anak-anak.

8. Sejak Akil Baligh, mempunyai minat yang mendalam tentang psikologi, personaliti diri, motivasi dan relationship.

9. Setakat ini jika ada bertanyakan cita-cita, masih mempunyai satu jawapan.

10. Suka pada aktiviti lasak, dan bukan sama sekali seorang gamer. (hanya layan Pro Evolution Soccer)

11. Badan mula berisi sejak tahun lepas, dan sekarang giat menjalankan kempen basmi lemak dan bina otot untuk diri sendiri.

12. Jika ditanyakan adakah saya suka pada pengucapan awam, jujur katakan tidak. namun setakat hari ini, itulah program yang saya akan join pun. -.-

13. Meskipun ada dikaitkan dengan beberapa nama, namun hakikatnya saya masih belum ada dia. (buah hati, belahan jiwa, tunang, isteri, pasangan, soulmate, checkmate, phuii~)

14. Profesion utama ketika ini adalah seorang mahasiswa (belajar), profesion sambilan pula sedang mencari tulang rusuk kiri. #ehh

15. Betul-betul memerlukan Isteri yang memahami, mempunyai kawalan emosi yg baik (atas pada baik adalah cemerlang kan?) juga mempunyai kemahiran yang tinggi dalam mengurus wang dan belanja. (jika ada isteri)

16. Tak mempunyai allergic pada makanan, cuma allergic pada protokol, orang yang serius tah pape dan syadid tak tentu arah.

17. Sedang cuba sedaya upaya untuk kurang bercakap, dan perlahankan nada suara.

18. Mempunyai barisan haters yang ramai dan kuat.

19. Emak merupakan tulang belakang untuk segala pencapaian saya, ayah merupakan inspirasi, dan semoga awak mampu menjadi kedua-duanya. #ehh

20. I dont play by anyone rules.


Segala 20 fakta ini akan disubmit kepada Emak untuk dapatkan approval. Anda boleh kata bahawa anda sangat tahu tentang diri sendiri, dan faham diri sendiri lebih daripada orang lain. tetapi, siapa cakap apa yang anda tahu dan faham itu betul?


\
pernah dengar tentang penyakit syok sendiri?


apa yang dari hati, akan sampai pada hati.


Berniqab : Antara Dua Keputusan

Bukan niat saya untuk judge dan menghukum. Puas saya tegaskan, saya cuma berasa janggal dan hairan, itu saja.

---------------------------  ------------------------------------  ---------------------------- -------------------

Sejak dari kecil, saya telah menggunung tinggi menghormati wanita berpurdah/berniqab. saya cukup mengagumi mereka (yang berniqab)

Anda bayangkan, ketika wanita di zaman ini berusaha sedaya upaya untuk menjadi cantik dan menyerlah, sanggup membeli barangan kosmetik ratusan ringgit (malah ribuan), make-up sana, touch-up sini, semata-mata untuk memperagakan wajah secantik mungkin. Namun, tiba-tiba sahaja bangun seorang wanita, dan mengambil keputusan untuk menutup wajahnya daripada tatapan umum.

Alahai... *melting*
sesekali saya tidak akan post gambar wajahnya jika tahu dia sudah berniqab

Saya benar-benar kagum, dengan keputusan itu.

Itu keputusan yang cukup besar. keputusan yang mungkin mengubah banyak perkara.

Pernah seorang Ustazah mengadu kecil pada saya, keluarganya tidak begitu senang dengan purdahnya maka dia pun tidak berpurdah di Malaysia. Beliau katakan, ketika berjalan tanpa purdah, beliau rasa seperti tidak sempurna, malu,  seolah olah berjalan terbuka aurat. huhu. #massiverespect!

Dalam post ini, saya tidak akan menyentuh tentang hukum berniqab, dan kelebihannya di sisi agama. Anda pun arif bab itu lagipun. Cuma, secara dasarnya, menutup wajah bagi seorang wanita bukanlah berada dalam kewajipan mereka. (sebab itu saya salute!)

........

Dan dalam pada itu, niqab dan purdah pun mula menjadi viral, malah mainstream untuk muslimah zaman ini. Jika di Malaysia, hanya sesetengah Universiti yang mungkin sudah biasa dengan wanita berniqab, namun di Mesir, niqab dan purdah merupakan perkara yang biasa dijumpai.

dan sebab itu saya bimbang.

Bagi saya, keputusan untuk mengenakan purdah di wajah adalah bermaksud dirinya tidak lagi mahu dilihat dan menjadi tatapan umum. Itu maksud purdah dan niqab.

Dan tidak mahu dilihat itu, sewajarnya lah di alam nyata mahupun di alam maya.

Bagaimana mungkin jika anda itu menutup wajah di alam nyata, tetapi di alam maya galak mempamerkan muka? Tidakkah itu menghairankan?

Keputusan untuk berniqab dan keputusan untuk muncul wajah di alam maya adalah dua keputusan yang tidak boleh diambil serentak. Saya langsung tidak ada masalah dengan wanita yang muncul di alam maya (selagi dia menjaga yg sepatutnya) Namun adalah sedikit janggal, jika anda menetapkan diri dengan berniqab, tetapi dalam masa yang sama membiarkan wajah merata-rata di alam maya. Aik? Pelik.

Alam maya itu alam tanpa sempadan, Ya saya tahu. Tidak mungkin kita dapat mengawal segalanya. Gambar-gambar lama kita mungkin saja masih wujud dan terdedah. Dan kawan-kawan yang ada gambar kita mungkin saja sewenangnya post sana sini. Namun, apalah jadahnya jika anda sudah berniqab pun masih lagi post gambar gambar menampakkan wajah, atau sengaja bergambar sana sini tanpa peduli gambar itu akan dipost nanti, malah jika tak nampak wajah pun, wajarkah anda begitu galak mempamerkan diri? Duhh. 
.............................   .................................  ......................................

Maafkan saya.  Kata-kata saya ini mungkin benar-benar menghiris hati anda. anda pun mungkin saja akan melabel saya melebih-lebih, dan melampau-melampau dalam memandang isu ini. dan anda akan mula tidak puas hati dengan saya.

Suka saya ulang lagi, saya dari kecil sangat mengagumi wanita berniqab, saya sangat hormat. saya sangat sanjung. saya pandang tinggi!

Dan kerana itulah, saya menulis ini semua.

Kerana saya kagum, dan hormat anda.

Ya, anda.



p/s :

1. Post ini bukan post menghalang upload gambar, post ini post saya hairan, saya pelik.
juga saya bimbang. bimbangkan nila yang setitik itu, merosakkan susu yang sebelanga. :)

2. Dulu, ada seorang wanita cerita yang dia tidak boleh tidur lantaran memikirkan gambarnya berada di FB, selepas dia delete, barulah dia lena. Saya terpikat dengannya. (mengagumi) Melihatkan dirinya sekarang, hmmmmm~ (baru minggu lepas upload gambar wajahnya for the first time ever), rupanya memang dia saja nak ayat saya rasanya. Hahaha (dan dialah ustazah yang begitu malu untuk berjalan tanpa purdah itu DULU) . ok bai~




Sunday, September 7, 2014

Menjadi Adik CT Farhana :)

Bismillah..

Kali terakhir saya post adalah pada 9 June tahun 2013. Itu hampir setahun yang lalu. Saya betul-betul dirundung kemalasan dan tidak semangat lagi menulis.

Namun, pada pagi 8 September 2014 ini, saya mula menaip. Saya mesti menulis juga. Malah, semangat saya untuk menaip kembali di sini telah pun bermula sejak 2 September lepas dah. Cuma bertalu-talu program tetibe muncul entah dari mana. -.-

Semangat yang datang ini hadir meresap apabila mengenangkan, tarikh 2 September merupakan antara tarikh keramat dalam keluarga saya.

Namanya CT Farhana Binti Sayujan. Ya, jangan pelik, Saya tak salah taip, memang hanya CT. Huruf C dan T sahaja. Dan Kak Long dianugerahkan Tuhan untuk menjadi yang sulung dalam keluarga kami, juga menjadi yang terbaik. :)

Apabila ada yang meminta untuk saya ceritakan tentang Along, dalam kepala saya akan tergambar tentang ketaatan yang tiada taranya. Taat. Satu perkataan yang sudah cukup untuk menerangkan dirinya.

Ketaatan along pada emak dan ayah, membuatkan saya kadang-kadang susah nak percaya. Begitu menginspirasikan. Saya susah nak percaya, bagaimana Along boleh mempunyai hati yang sebegitu kuat? Dalam keluarga saya, saya akan bersuara jika ada yang tidak kena dengan jiwa malah saya masih tergamak untuk menafikan sebahagian perkara. Namun bagi Along, taat merupakan keputusan pertamanya. Selagi itu yang diucapkan Bonda dan Ayahanda (sudah tentu yang tidak bertentang dengan agama), maka itu juga kata dirinya, sekalipun telah menafikan hak dirinya, menafikan kehendak dirinya.

Cerita Emak, selepas tamat SPM, Emak menyuruh Along mencari kerja, Along menolak dan tidak mahu, namun dalam diri seorang Along, tidak mahu bukan bermaksud tidak buat. Along ikutkan juga (menangis-menangis kata emak..huhu) ketika itu, Along mula bekerja, kerja yang ada shift pagi dan malam, membuatkan along tinggal di rumah sewa (jauh dari rumah). Dan apa yang benar benar menyentuh hati emak, Along sehingga menangis-nangis ketika diputuskan untuk bekerja, benar-benar dia tidak mahu, namun ketika dia mendapat gaji pertamanya..

"Emak, ini gaji Along.....untuk mak...."

Along menyerahkan wang gajinya.

Semua, tiada sesen pun untuk dia.

Saya menangis dalam hati semahunya ketika mendengarkan part ini. Cukup hairan dan takjub.

Saya terfikir, Untuk apa dia kerja? Untuk apa dia menangis tidak mahu? Untuk apa dia tiba-tiba diasingkan duduk di luar? Untuk apa?

Hanya disebabkan, itu adalah kata ibunya. Thats all. Noktah.

Kalian yang mungkin baca post ini, tidak akan merasakan apa-apa. Tapi jika kalian jadi anak kelima, bermulut lancang, keras kepala, sukar dengar kata, dan ada seorang kakak seperti Along, tentu remuk dalam jiwa. alahai, hinanya aku sebagai seorang anak. :'(

Along DINIKAHKAN (baca: mak ayah suruh kahwin), pada usia 19 tahun. Dan sejak itu, ketaatan Along mula terjawab. Bersuamikan seorang guru tahfiz, dan sekarang mempunyai 4 orang anak yang telah pun menghafaz Surah Yaasin, Al Mulk, Al Waqiah, As Shaad, Juz Amma dan surah-surah panjang lain seawal 8 tahun, juga sedang giat membantu Abang Long (suaminya) menguruskan Madrasah Tahfiz mereka. (baru sahaja dibuka)

Kejayaan hanyasanya dalam agama. Dan Along sedang berjaya.

So, here you go my Sis. Allah telah memuliakan kehidupan ee dengan mentakdirkan ee menjadi adik kepada Along. Allah, ini anugerah! i bet, you have no idea how much i love you dan proud of you. Not at all. Tanyalah Allah, tanyalah penduduk langit, tanyalah malaikat Akid dan Atid, mereka cukup tahu betapa Along sentiasa tinggi dalam hati ee...

Sangat tinggi.

Sumpah cakap, memang tinggi.

puas nak cari gambar dia nih.. -.-


SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN KELAHIRAN YANG KE-32.

Hanya rahmat dan keredhaan Allah bersamamu..

adikmu, Hasan Fikri.
Kediaman Baiti ROSA,
Bentong, Pahang.

p/s :

1. Cukup panjang untuk ditulis sebenarnya, ini bukan cerpen apetah lagi novel, maka cukup kisah dia menyerahkan keseluruhan wang gajinya saya tulis di sini. Jika ditulis juga ketaatan dia pada suami dan pelbagai point yg lain untuk terus saya mengaguminya, maka bukan blog namanya. itu cool blog. eh?
tetibe je :p

2. Bekerja selepas SPM ketika zaman Along dulu, bukan macam sekarang, lebih-lebih lagi utk gadis yang lahir tahun 80-an, sekarang dah macam wajib untuk student lepasan SPM cari kerja part time, sebab tu saya cukup tersentuh, niat dan sebab dia bekerja rupanya tak berubah sehingga dia dapat gaji pun, sikit pun dia tak terfikirkan hal lain selain taat kata ibunya. (kalau saya rasanya, mula2 nangis taknak, lepas sedebuk duit dah ada depan mata, eh mak, okay juga saya kerja kan? boleh la order selain snack plate kat KFC. lol)
 

Blogger news

Blogroll

About